Monday, March 26, 2007

Hari Raya Aidiladha

Hari Raya Aidiladha atau juga disebut Hari Raya Korban dan Hari Raya Haji merupakan perayaan agama yang disambut oleh seluruh umat Islam di dunia. Hari raya ini menandakan berakhirnya tempoh mengerjakan ibadat haji di Mekah, iaitu sehari selepas jemaah haji mengerjakan wukuf di Arafah.

Orang-orang Islam menyambut Aidiladha pada tanggal 10 Zulhijjah pada setiap tahun. Malah, bulan ini merupakan bulan terakhir dalam kalendar Hijrah Islam. Perkataan 'Aidiladha' berasal daripada bahasa Arab yang membawa maksud 'hari penyembelihan korban'. Ini sempena memperingati kisah Nabi Ibrahim A.S yang diperintahkan oleh Allah S.W.T agar menyembelih anaknya, iaitu Nabi Ismail A.S.


Walaupun dengan hati yang amat berat, Nabi Ibrahim terus taat dengan suruhan Allah untuk menyembelih anaknya. Walau bagaimanapun, Allah telah menggantikan Nabi Ismail dengan seekor kibas.

Sehubungan dengan itu, sebagai mengingati perintah Allah kepada Nabi Ismail ini, masyarakat Islam yang berkemampuan digalakkan menyembelih binatang seperti kambing atau lembu sebagai korban pada hari raya ini. Daging sembelihan ini akan dibahagikan, terutamanya kepada fakir miskin.

Sambutan Hari Raya Aidiladha di Malaysia, biasanya dimulakan dengan bacaan takbir dan tahmid secara berjemaah di masjid. Selepas itu, disusuli pula dengan sembahyang sunat Aidiladha pada waktu pagi. Kemudian bacaan khutbah akan diperdengarkan yang berkisarkan tentang pengorbanan dan perjuangan Nabi Ibrahim.

Selepas habis mendengar khutbah, umat Islam akan mengambil kesempatan berkunjung ke rumah saudara mara dan sahabat handai untuk mengeratkan silaturahim sambil menjamu selera dengan juadah istimewa. Acara penyembelihan korban pula akan diadakan selepas itu dan tiga hari berikutnya, iaitu pada 11, 12, dan 13 hari Tasyrik. Seluruh masyarakat akan bersama-sama membuat kerja-kerja penyembelihan tersebut.

Sambutan Hari Raya Aidiladha di Malaysia, biasanya disambut meriah oleh masyarakat di pantai timur, berbanding dengan masyarakat Islam di sebelah pantai barat yang menyambutnya dengan cara yang agak sederhana.

14 comments:

kokojumbo said...

saya kene wat folio sivik...so info ni memang berguna,,thanks,,kene submit 22/2/2009...sy smkde kelas 4 scl..sj je g tau

kokojumbo said...

thanks kpd sape yg wat blog ni...senang sangat many info

kokojumbo said...

saya kene wat folio sivik...so info ni memang berguna,,thanks,,kene submit 22/2/2009...sy smkde kelas 4 scl..sj je g tau

kokojumbo said...

saya kene wat folio sivik...so info ni memang berguna,,thanks,,kene submit 22/2/2009...sy smkde kelas 4 scl..sj je g tau

fAtma dIyANa said...

info n sgt bguih...sy prlu siapkn krja krsus sejrh..tenkzz alot

hazar said...

salam ,em baik tuk pengetahuan ramai ,thanks la hehe sory saya copy tuk kerja kursus sajarah adik saya xpakan huhu good luck teruskan membuat blog seperti ini k...

muhammad said...

terima kasih kpd siape yg buat blog niii. ini dpt mudhkn saya buat kerja kursus saya.

siti nurfatin said...

thanzzz....kt sape2 yg wt blog nie...sy prlukn info nie coz nk siapkan folio sjrh sy..

Rasyiffa' Hayati said...

thanks.. saya pun kena wat folio sejarah.. tp x tau lg nak ami perayaan apa...

cherry takako said...

thanks a lot! info ni (smua) mmg sngt dprlkn.skrg ni tggl bbrapa hari je nak hantar folio sjrh.dpt bnyk info.hihihi..

farah said...

wahhhhhhhh.....bnyk giler folio nk kene wat....;
folio sv
folio sej
folio geo

azlin jaffry said...
This comment has been removed by the author.
azlin jaffry said...

wahh , snang la sy nk buat folio sejarah dgn informations nih semua (:

fyy said...

hmm...blog ny best lorrh....